Radicaal verbeteren van de startup community

Cambridge Innovation Center Rotterdam

Cambridge Innovation Center (CIC) zorgt ervoor dat startups kunnen floreren in een flexibele, innovatieve werkomgeving. Startende bedrijven focussen zich hier op het ondernemen, de rest wordt voor ze verzorgd. Na succesvolle vestigingen in de VS maakte CIC de stap naar Europa. Rotterdam was voor CIC een logische vervolgstap vanwege het ondernemersklimaat. Ze kwamen uit bij architectenbureau Kraaijvanger met een heldere opgave: ‘Wij willen de startup community in Nederland radicaal verbeteren, help ons daarbij!’ 

Tijdens mijn dienstverband bij Kraaijvanger Architects werkte ik aan fase 1, 2 en 3 van het interieurproject. Ik werkte mee aan het ontwikkelen van de drie concepten, het maken van de indelingen, materiaal- en kleurplannen en vooral aan het ontwerpen en uittekenen van het vele maatwerkmeubilair.

Opgave   Interieurontwerp kantoor
In dienst van   Kraaijvanger Architects

Klant   CIC
Ontwerp en uitvoering   2016 – 2018
Oppervlakte   8.400 m²/10.000 m²

Aannemer   Verwol, Kubus
In samenwerking met   o.a. Arttenders, Lichtvormgevers, Green Fortune, Silo
Bouwmanagement  
For Real / JLL

Fotografie   Stijn Poelstra

Een ruimtelijke balans zoeken die innovatie stimulerend werkt

Dichtheid, diversiteit en nabijheid zijn de drie kenmerken waarop het ontwerp is gebaseerd. Met als doel: innovatie stimuleren. De omgeving is zo ontworpen dat er een grote dichtheid van verschillende werkruimtes ontstaat die de ondernemers zelf van hun identiteit kunnen voorzien. Alle kantoren zijn zeer flexibel en van hoge kwaliteit. De startups zijn soms gebaat bij een grote mate van privacy terwijl op andere momenten ontspanning of intense ontmoetingen gewenst zijn. Dit allemaal wordt hier mogelijk gemaakt. Strategisch zeer sterk binnen dit concept is het feit dat op de vloeren de essentiële faciliteiten altijd binnen handbereik liggen: keukens, vergaderruimtes, ontspanningsruimtes en printers. Daar wordt nog een een scala aan bijzondere ruimtes aan toegevoegd die de startups bijzondere extra’s bieden: van een game-room, tot een massage room en van een secret room tot een volledig uitgeruste bar in het Venture Café.

De gangen van CIC meanderen als een catwalk door de rigide structuur van het Rotterdamse Groothandelsgebouw, ze doen je bijna vergeten dat je in een wederopbouwgebouw bent met een orthogonale structuur. De gangen dragen je door de ruimte: daglicht en kleurrijke ruimtes vormen de oriëntatiepunten en natuurlijke plekken voor ontmoeting. Ze brengen daglicht diep in het gebouw en zorgen dat je als bezoeker steeds verrassende plekken ontdekt. Elke nieuwe fase ontwerpen we met een nieuw eigen karakter. Zoals ook de wijken een in stad een eigen karakter hebben. ‘Camera Obscura’, ‘Urban Jungle’ en ‘Ma’ waren de vertrekpunten voor het ontwerp van de eerste drie fases en dat vertaalt zich steeds in een nieuw spel met kleur, licht, texturen, kunst, planten, patronen en faciliteiten.

The making of

Functionaliteit, flexibiliteit en sfeer (in die volgorde) zijn van levensbelang voor de snel groeiende bedrijven die bij CIC huren. We werken samen met Forreal, H2O en het designteam van CIC om de huurders elke fase nóg beter en duurzamer te bedienen. Ook gaan we elke fase nieuwe samenwerkingen aan – zoals met Greenfortune – voor luchtzuiverende planten of met lokale kunstenaars – zoals Studio Spass via Arttenders.

Betekenis

CIC is een begrip in Rotterdam en in de Nederlands startup community. Binnen het Central Business District in Rotterdam is het met meer dan 200 startups een van de meest dynamische plekken. Zeker op donderdagavonden wanneer het Venture Café dé ontmoetingsplek voor ondernemend en vernieuwend Rotterdam is. Dat is niet vreemd want CIC biedt echt iets nieuws ten opzichte van de vele andere co-work-concepten. Het trekt qua concept, werkwijze en sfeer zijn eigen plan, wil niet modieus zijn, wil alleen zichzelf zijn. Bezoekers van CIC voelen die houding. Het inspireert en enthousiasmeert.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? 

Mail of bel me gerust!
mail@evelinewithagen.nl
06 43 003 889

© 2024 Eveline Withagen