Een nieuw publiekelijk interieur

Haagse Poort

De Haagse Poort is een opvallend asymmetrisch kantoorgebouw, bestaande uit een hoog- en een laagbouw deel. Wie Den Haag wel eens met de auto is binnen gereden kent ongetwijfeld de markante boog boven de Utrechtsebaan die beide delen met elkaar verbindt. 

De huidige gebouweigenaar wenste meer verblijfskwaliteit in de semi publieke ruimtes van het bijna 30 jaar oude gebouw. De gebruikers Nationale Nederlanden en McDermott maken door deze grote verandering meer gebruik van de openbare ruimtes binnen het kantoorgebouw.

Kraaijvanger Architects (ook de architect van het gebouw in de jaren 90) werd geselecteerd voor het maken van het nieuwe interieurontwerp. Ik was in dienst van Kraaijvanger Architects onderdeel van het ontwerpteam dat werkte aan deze opgave.

Opgave   Interieurontwerp entreehal en restaurant
In dienst van   Kraaijvanger Architects

Klant   Cromwell Property
Uitvoering   2020 – 2021
Oppervlakte   3265 m² BVO

Projectmanagement   CBRE
Realisatie   Bouwteam met diverse partners
Interieurbouw   Smeulers en MT Interieurs
Los meubilair   BigBrands
Fotografie   Peter Tijhuis

Concept: park + plein

Voor het verbeteren van de verblijfskwaliteit is er inspiratie gehaald uit de directe stedelijke omgeving van het gebouw. Voor het vitaliseren van de entreehal en het restaurant zijn een stadspark en stadsplein als uitgangspunt genomen. De entreehal is nu een park met échte natuur. Het restaurant op de zevende verdieping is een houten plein met wanden waar openingen toegang bieden tot de naastliggende ruimtes; een koffiebar, lounge- en uitgiftegebied. Ook daar zijn grote struiken en groene beplanting geplaatst tussen het maatwerk. In plaats van altijd maar achter het bureau op kantoor te zitten, is er nu ruimte om een overleg in het groene park of restaurant te houden. 

Het park

Het publieke café op de begane grond naast het park biedt de ruimte om te flexwerken, te overleggen met je collega’s of te lunchen met een kennis. Studies hebben laten zien dat een groene omgeving een positief effect heeft op het welzijn van de mens. Een grote groene omgeving altijd binnen handbereik in de werkomgeving komt dan erg van pas. Wanneer het werk veel stress kan opleveren, brengt het park een oase van rust.

Conceptschets: het park

Het plein

Het restaurant op de zevende etage is in beeld gebracht als een stadsplein. Op het plein van het bedrijfsrestaurant staan diverse maatwerk meubels die een diversiteit aan zitmogelijkheden bieden. Samen met de beplanting is een sfeervolle en uitnodigende omgeving gecreëerd. Het eikenhouten maatwerk wordt gecombineerd met een lichtgrijze composiet en het groen van planten. Deze elementen tezamen met het houten meubilair creëren een sfeervolle maar bovenal natuurlijke en gezonde ambiance, waarin de gebruiker zich laat inspireren. Ook het aanbod van gezond eten in de uitgifte zone speelt hierin een essentiële rol.

Conceptschets: het plein

Welzijn

Over het welzijn van de gebruikers van het gebouw is goed nagedacht tijdens het maken van het ontwerp. Mensen, ook in het bedrijfsleven, moeten meer in contact staan met de natuur. De Haagse Poort heeft als doel zo’n hoog mogelijke classificering te krijgen bij de duurzaamheidscertificering onder de categorie WELL. Hiermee worden ook andere bedrijven aangespoord zich te vernieuwen en op deze manier inspirerend te zijn op gebied van een duurzaam en gezond leven.

Neem contact met me op voor meer info!

mail@evelinewithagen.nl
06 43 003 889

© 2023 Eveline Withagen

Volg me hier