Woonhuis Berkelselaan I

Opdrachtgever Kim en Reinier

Opdracht Optimaliseren van de indeling, ontwerp maatwerk kast en badkamer

Ontwerp architectuur Wouter IJssel de Schepper

Oppervlakte 120 m²

Uitgevoerd 2019

Meubelmaker Benjamin de Witte

Fotografie Benjamin de Witte en Eveline Withagen

 

Kim en Reinier huren al jaren de eerste verdieping van een karakteristiek pand uit het begin van de 20e eeuw in het geliefde Rotterdamse Liskwartier. Een plek waar ze niet weg hoeven, maar meer comfort, ruimte én een tuin staan hoog op de wensenlijst. Als de unieke kans voorbij komt hun woning te kopen en samen te voegen met de begane grond, grijpen ze die met beide handen aan.

Samenwerken
Samen met bevriend architect Wouter IJssel de Schepper zijn de ruimtelijke mogelijkheden in kaart gebracht. Omdat er op de eerste verdieping veel meer daglicht binnenvalt, is de eerste belangrijke keuze snel gemaakt: beneden slapen, boven wonen.

De grote lijnen van de indeling, de uitbouw en bouwtechnische zaken staan in de steigers op het moment dat het stel beseft meer aandacht te willen besteden aan sfeer, materialisatie en praktische oplossingen in het interieur.

Het klikt bij de kennismaking en al snel blijkt dat ik als interieurarchitect als klankbord fungeer door ideeën en oplossingen aan te dragen met voorbeelden en ruimtelijke studies. Afwegingen worden inzichtelijker en het maken keuzes wordt veel eenvoudiger! Mijn hulp zorgt voor optimalisatie van de indeling op de begane grond en resulteert in een opdracht voor het ontwerp van de badkamer en de boekenkast.

Badkamer
Omdat de badkamer zeker twee keer zo breed als diep is, was het nodig een ingreep te doen die samenhang creëert. De oplossing was het ontwerp van een verdikt, eenkleurig wandelement in een L-vorm, met daarin open en gesloten vakken voor de nodige opbergruimte. De doucheplek is er als het ware uitgesneden en voorzien van tegels van Winckelmans in dezelfde blauwgrijze tint.

Blikvanger met boeken
Het oorspronkelijke idee om de boekenkast met grote verzameling kunstboeken een prominente plek te geven en te verdelen over beide woonlagen blijft. Tijdens het ontwerpen en uitwerken van de kast heb ik Wouters ontwerp van de trap onder de loep genomen, zodat beide maatwerk onderdelen goed op elkaar aansluiten.

Niet alleen de boeken, maar ook een aantal geliefde vintage meubels en objecten moest een plek krijgen in het nieuwe huis. Omdat deze al voor de nodige kleur zorgen kan de basis van het huis licht en rustig blijven. Subtiele accenten worden gelegd door de keuze van bijvoorbeeld deurbeslag en verlichting.

Het was de bedoeling op een mooie plek in de hal een spiegelwand te laten maken, maar tijdens de uitvoering blijkt de beste plek de aangrenzende wand bij het trapbordes te zijn. De route naar de woonkamer wordt daarmee verrassend en de trap is samen met boekenkast en spiegel een echte blikvanger geworden!

Plattegronden

Badkamer

Boekenkast

Neem contact met me op voor meer info!

mail@evelinewithagen.nl
06 43 003 889

© 2021 Eveline Withagen

Volg me hier

LinkedIn
Instagram