Nieuwbouw in een oud pand

Woonhuis Rotterdam

Kim en Reinier huren al jaren de eerste verdieping van een karakteristiek pand uit het begin van de 20e eeuw in het geliefde Rotterdamse Liskwartier. Een plek waar ze niet weg hoeven, maar meer comfort, ruimte én een tuin staan hoog op de wensenlijst. Als de unieke kans voorbij komt hun woning te kopen en samen te voegen met de begane grond, grijpen ze die met beide handen aan.

Met dank aan een bevriende architect wordt een plan opgesteld voor een grondige verbouwing. Middenin het ontwerpproces word ik als sparringspartner aan het ontwerpteam toegevoegd om de juiste sfeer en materialisatie vast te stellen en het bedenken van praktische oplossingen voor het interieur. Door ideeën en oplossingen aan te dragen met voorbeelden en ruimtelijke studies worden afwegingen inzichtelijker en het maken keuzes wordt veel eenvoudiger! Mijn hulp zorgt voor optimalisatie van de indeling op de begane grond en resulteert in een opdracht voor het ontwerp van de boekenkast met trap en de badkamer.

Opgave   Optimaliseren van de indeling, ontwerp maatwerk kast en badkamer
Opdrachtgever   Kim en Reinier

Ontwerp architectuur   Studio Prototypes (Wouter IJssel de Schepper)
Uitgevoerd   2019
Oppervlakte   125 m²

Aannemer   Verhoeven Bouw T
Meubelmaker   B-Sign (Benjamin de Witte)
Bouwbegeleiding  
LENCO Zelfbouw Support

Fotografie Benjamin de Witte, Eveline Withagen, Anne Klapmuts

Kenmerken

De indeling is anders dan je gewend bent. Omdat er op de eerste verdieping veel meer daglicht binnenvalt is ervoor gekozen juist daar de woonkamer met open keuken te situeren. De nieuwe trap is in het midden van het huis geplaatst, waardoor je heel andere ruimtes krijgt. Door aan de achterzijde uit te bouwen konden beneden voldoende slaapkamers worden gerealiseerd. Het grote dakterras bovenop de uitbouw is nu de favoriete plek van het gezin.

Blikvanger met boeken

De grote verzameling kunstboeken krijgt een prominente plek in de enorme boekenkast die langs de trap is verdeeld over de twee woonlagen. Tijdens het ontwerpen en uitwerken van de kast heb ik het trapontwerp van Studio Prototypes onder de loep genomen zodat beide maatwerk onderdelen goed op elkaar aansluiten.

Niet alleen de boeken, maar ook een aantal geliefde vintage meubels en objecten moest een plek krijgen in het nieuwe huis. Omdat deze al voor de nodige kleur zorgen kan de basis van het huis licht en rustig blijven. Subtiele accenten worden gelegd door de keuze van bijvoorbeeld deurbeslag en verlichting.

Het was de bedoeling op een mooie plek in de hal een spiegelwand te laten maken, maar tijdens de uitvoering blijkt de beste plek de aangrenzende wand bij het trapbordes te zijn. De route naar de woonkamer wordt daarmee verrassend en de trap is samen met boekenkast en spiegel een echte blikvanger geworden!

Mede dankzij de inzet van Eveline wonen we met zoveel plezier in ons mooie huis.

Kim en Reinier, opdrachtgever

Badkamer

Omdat de badkamer zeker twee keer zo breed als diep is, was het nodig een ingreep te doen die samenhang creëert. De oplossing was het ontwerp van een verdikt, eenkleurig wandelement in een L-vorm, met daarin open en gesloten vakken voor de nodige opbergruimte. De doucheplek is er als het ware uitgesneden en voorzien van tegels van Winckelmans in dezelfde blauwgrijze tint.

In de media

Artikel met foto’s op website ‘In de Buurt – Rotterdam’:
Binnenkijken bij Reinier, Kim en Eef: ‘De boekenkast loopt door twee verdiepingen’

Artikel met foto’s in De Telegraaf:
Vanaf de bodem

Neem contact met me op voor meer info!

mail@evelinewithagen.nl
06 43 003 889

© 2023 Eveline Withagen

Volg me hier